Nog een week en dan zijn alle scholen in heel Nederland weer in volle gang. Voor veel leerlingen begint het dan weer: verplicht lezen. En alles wat verplicht is, is per definitie stom. En geef ze eens ongelijk!

Positieve associatie

Lezen associeer ik met vrije tijd, met ontspanning en met een kop thee met chocola. Lezen móet niet, lezen màg. Sommige mensen vinden lezen jaren na de middelbare school nog stom, omdat het associeert met deadlines, stomme boeken en school. Zaken waar ze helemaal geen zin in hebben als ze een avondje vrij zijn. Is het niet tijd voor een ommekeer? Ik ben geen onderwijs- of marketingdeskundige en strooi daarom niet met adviezen, maar wordt het niet tijd dat lezen voor iedereen alleen nog maar associeert met leuke dingen? Naar mijn mening wordt er op de middelbare school met dat verplichte lezen iets essentieels, het beetje boekenliefde dat men had, in veel mensen kapotgemaakt.

Missie…

Slapen doen we morgen weer leest lekker weg. Wie er echt voor gaat zitten, heeft hem in een paar uurtjes uit. En soms (vaak) krijg ik reacties, van mensen die mijn boek gelezen hebben. Complimenten zijn leuk, maar weet je wat de beste complimenten zijn? Van mensen die zeggen: ‘Ik hou eigenlijk helemaal niet van lezen, maar jouw boek? Ik kon niet meer stoppen. Ik ging op de bank zitten en kwam er pas af toen hij uit was.’ Missie geslaagd. Als ik maar tien mensen die denken dat lezen stom is, weer aan het lezen krijg, ben ik een gelukkig mens. Ik ga ervoor!