Mooie lucht …

In onze taal zijn er een heleboel woorden die verschillende betekenissen hebben. Een voorbeeld is ‘lucht’. Zoek je het in het woordenboek op, dan vind je er minimaal zes. Ik heb me laten vertellen dat dit in het Engels veel minder voorkomt, kan iemand mij dat bevestigen? In het Nederlands kun je van lucht in elk geval flink in de war zijn.

Het hangt in de …

Lucht kan een gas zijn, dat uit zuurstof en stikstof bestaat. Het kan een deel zijn van de dampkring. Er hangt ‘iets’ in de lucht. Het kan ook je adem zijn, die je benomen wordt als je een mooie (hemel)lucht ziet. Het is de buitenlucht die je opsnuift als je een wandeling maakt of gewoon stank. Daar zit een luchtje aan… Lucht is ook niets, in gebakken lucht.

Chaos!

Je kunt iemand niet luchten of zien. Kun je je beddengoed luchten, of je hart. Je kunt lucht van iets krijgen, maar ook een gat in de lucht springen. In de lucht zitten, vliegen en hangen of uit de lucht komen vallen. Er kan geen wolkje aan de lucht zijn, geen kou of geen vuiltje. Je kunt er ook een gat inslaan of er iets uit grijpen. Je kunt een luchtje scheppen of lucht geven aan een situatie. Of het is niet van de lucht. Je kunt zelfs om een luchtje gaan. Of er zo vrij als een vogel in zijn.

Tja. Mooie lucht …


Margot
Foto: Margot Hoogenboom

 

Leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s