Wat deel je allemaal op het wereldwijde web? Ik moet zeggen dat ik daar eerlijk gezegd niet vaak genoeg goed over nadenk. Vooral in de blogconversatie Bakker van Winden ‘praat’ ik met José alsof we tegenover elkaar zitten en er niemand meeleest. Is dat fout? Nee, ik denk het niet. Ik vertel namelijk niet té persoonlijke dingen. Hoewel ik niet nadenk over ‘wie er allemaal mee kan lezen’, is het net alsof ik in een koffietentje met mijn vriendin praat. En daar kan ook weleens iemand stiekem meeluisteren

Reflectie

Je kunt je natuurlijk wel zo af en toe een spiegel voorhouden, je afvragen wat je allemaal deelt. Op Facebook heb ik bijvoorbeeld een strikte scheiding gemaakt tussen mensen die ik ook gedag zeg als ik ze op straat tegenkom en mensen die ik eigenlijk helemaal niet ken. Sommige dingen post ik bewust openbaar. En die mensen die ik gedag zeg, mogen best zo af en toe een foto van mijn kinderen zien. Of iets anders dat niet de hele wereld hoeft te weten. Die ander ziet het – als het goed is – niet. Dat vergt even tijd, maar omdat ik daar van het begin af aan over heb nagedacht, is het eigenlijk een kwestie van een vinkje bij elke nieuwe ‘vriend’. En soms krijgt iemand een upgrade. Merkt hij zelf niks van.

Achter de schermen

20180217123659_IMG_3373

Gelukkig is een schrijver niet snel ‘beroemd’. Ik heb namelijk geen idee hoe ik daarmee om zou gaan. Dat je altijd na moet denken hoe je kijkt, want stel dat een paparazzi een foto maakt van je meest neutrale blik. Zo zit je ‘bek’ nu eenmaal het lekkerst, toch? Ik zie de schreeuwende kop al… Zucht. Of het commentaar op Twitter, als je mee mag doen in Wie is de Mol. Nee hoor, ik blijf wel veilig achter de schermen.

Spiegel

 

Onzichtbaar en verdekt opgesteld

 


Margot
Foto: Margot Hoogenboom