Interview met Alice Bakker

SlapenDoenWeMorgenWeerAliceBakkerWaarom heb je dit boek geschreven? Hoe kwam dit verhaal tot jou?

Het begon met het schrijven van een zin in een songtekst voor een schrijfwedstrijd. Ik had een winnende zin te pakken en daarmee had ik de smaak te pakken en is er uiteindelijk een heel boek omheen gebreid. Het leuke is dat ik muzikanten gevonden heb die die het lied van de uiteindelijke songtekst tijdens mijn boekpresentatie gaan zingen, dat is voor mij de kroon!

Waarom een Young Adult?

Ik vind Young Adult een mooi genre. Boeken lezen heeft voor jonge mensen vaak iets te maken met ‘moeten’, omdat ze hun lijst voor school aan het afwerken zijn. Young Adult geeft jonge mensen weer een kans op lezen omdat het leuk is. Misschien een utopie, maar als ik wat wil bereiken dan is dat dat jonge mensen lezen weer leuk gaan vinden.

Je hebt een tekstbureau in Woordenland, en bent in te huren door bedrijven. Is het voor jou lastig om om te schakelen naar fictieve verhalen?

Schrijven is voor mij schrijven. Als ik eerlijk ben vind ik fictie het leukst, maar moet er ook brood op de plank komen. Mijn werk is heel erg afwisselend, de ene dag zit ik iemand te interviewen, de andere dag zit ik webteksten of blogs voor bedrijven te schrijven weer een andere dag redigeer ik boeken. Zelf fictie schrijven is dan een welkome afwisseling.

~Alice kleurJe kent de andere schrijfsters van Wij! Van Bohemen van de erotische verhalenbundel ‘Overgave’, die begin 2014 verscheen bij Uitgeverij Passage. Hoe was de uitstap naar het schrijven van een erotisch verhaal?

Dat was doodeng! Erotiek is niet mijn ding, het was echt een uitdaging om een erotisch verhaal te schrijven. Wat wel ontzettend leuk was, was om zoiets met een groep te ondernemen. Iets verzinnen en dan ook nog een uitgever vinden die met je in zee wilt. Alle credits naar onze initiatiefnemer Lilian Schneider hoor! Dit schrijverscollectief komt weer voort uit Overgave, teken dat het ons nog steeds iets brengt.

In hoeverre is dit van invloed op het genre dat je nu schrijft?

Niet. Ik heb een Young Adult geschreven dat niets met erotiek te maken heeft. Ik weet ook bijna zeker dat Overgave voor mij een eenmalig uitstapje was naar een voor mij onbekend genre. Een keer iets anders, maar geen blijver!

Wat verwacht je van de status: gedebuteerd zijn?

Daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik kan niet wachten tot het 6 mei is. Er komt nu ontzettend veel op me af, maar ik geniet er met volle teugen van. Kom maar op, schrijven is over het algemeen zo eenzaam dat ik de aandacht omarm.

“Het silhouette op de cover? Dat is van mijn dochter, Margot!”


Wij van BohemenAlle artikelen over Wij! van Bohemen:

Meer over Contact van Jeannette Jansen-Kim  •  Interview met Jeannette Jansen Kim  •  Meer over Evenwicht van Jacqueline Coppens  •  Interview met Jacqueline Coppens  •  Meer over Slapen doen we morgen weer van Alice Bakker  •  Interview met Alice Bakker  •  Meer over De Judajaagster van Janneke Heimweg  •  Interview met Janneke Heimweg

Wij van Bohemen Boeken