Interview met Jacqueline Coppens

evenwichtWaarom heb je dit boek geschreven? Hoe kwam dit verhaal tot jou?

Op een dag zag ik een documentaire over feeders. Ik vroeg me direct af hoe het mogelijk was dat vrouwen zich zo dik laten eten. Een hoofdpersonage nestelde zich in mijn hoofd. De setting van feeders, waarin ik haar aanvankelijk had bedacht, liep niet. Toen las ik een artikel over een maagchirurg die nogal wat fouten had gemaakt. Aangezien ik zelf in een ziekenhuis heb gewerkt, leek me dit een mooie connectie. Het verhaal paste, en een slechterik diende zich ook snel aan. Ik wilde me per se vasthouden aan een personage met overgewicht vanwege de schrijnende achtergrond die niet altijd herkend wordt als men iemand ontmoet met overgewicht. Ik denk dat ik mijn hoofdpersoon een goede plek heb gegeven in mijn thrillerdebuut Evenwicht.

Hoe is het om naast je redactiewerk de omschakeling te maken naar een thriller?

De omschakeling is gemakkelijk te maken. Elke tekst heeft een spanningsboog! Naast redactiewerk van fictie schrijf ik ook levensverhalen en zakelijke content. Als het maar schrijven is of over schrijven gaat, vind ik het interessant. Schrijven is mijn passie, maar ik kan ook mijn ziel en zaligheid gooien in de begeleiding van een manuscript of kort verhaal.

Hoe kwam je op het idee voor een medische thriller? Zitten er autobiografische elementen in?

Zie ook mijn antwoord op vraag 1. Een ziekenhuis is voor mij bekend terrein, dat schrijft gemakkelijk en bovendien zijn er weinig Nederlandse auteurs die in het genre medische thriller schrijven. Er zitten geen autobiografische elementen in het boek, wel een stuk (levens)ervaring.

Jacqueline CoppensJe kent de andere schrijfsters van Wij! Van Bohemen van de erotische verhalenbundel ‘Overgave’, die begin 2014 verscheen bij Uitgeverij Passage. Hoe was de uitstap naar het schrijven van een erotisch verhaal?

De uitstap was heel interessant. Erotiek beschrijven is niet gemakkelijk. Zeker niet als je het wil gieten in een literair jasje. Er zijn veel discussies gaande over erotische beschrijvingen en het blijkt dat niet elke auteur dit zomaar beheerst. Een zekere schaamte zal ook meespelen, alsmede de vraag in hoeverre je het beestje bij de naam moet noemen. Ik vond het een uitdaging om te doen.

In hoeverre is dit van invloed op het genre dat je nu schrijft?

Als ik nu een seksscène beschrijf doe ik dat wel bewuster dan voorheen. Niet te gestileerd, maar ook niet te grof. Het is als auteur best lastig om het goede midden te vinden. Niet onbelangrijk is de setting waarin de vrijscène zich afspeelt. In een thriller kan het soms hard en gewelddadig zijn.

Hoe bevalt de status: gedebuteerd zijn?

Natuurlijk goed! Heel spannend en er komt veel op je af. Ik ben regelmatig met het boek bezig. Vooral op promotiegebied valt er een hoop te doen. Je moet toch vooral zelf de boer op. De uitgever neemt wel een deel voor zijn rekening, maar je kunt niet achterovergeleund gaan zitten met het boek op schoot.


Wij van BohemenAlle artikelen over Wij! van Bohemen:

Meer over Contact van Jeannette Jansen-Kim  •  Interview met Jeannette Jansen Kim  •  Meer over Evenwicht van Jacqueline Coppens  •  Interview met Jacqueline Coppens  •  Meer over Slapen doen we morgen weer van Alice Bakker  •  Interview met Alice Bakker  •  Meer over De Judajaagster van Janneke Heimweg  •  Interview met Janneke Heimweg

Wij van Bohemen Boeken