Interview met Janneke Heimweg

De JudajaagsterWaarom heb je dit boek geschreven? Hoe kwam dit verhaal tot jou?

Ik kwam de bijzondere historische gebeurtenis (voor meer informatie: http://www.jannekeheimweg.nl/achtergrond-van-de-judajaagster/) waarop het verhaal gebaseerd is per toeval tegen. Ik hou van religie, van oude gebouwen met mooie verhalen en als er dan ook nog één vrouw zorgt voor een ommekeer in de geschiedenis dan ben ik verkocht.

Je bent blogger en redacteur bij Glasnost radio waar je hoofdzakelijk non fictieberichten schrijft. In je thriller staat een bestaande synagoge centraal. Is je boek een mix van beide geworden?

Ik ben niet iemand die hele verhalen en settings zelf bedenkt. Ik gebruik graag mijn omgeving, en dus ook de geschiedenis, voor inspiratie. Er is zoveel moois om ons heen, ik ben echt een observeerder. Complotten bedenken, dat lukt me heel goed.

Waar gaat je volgende boek over?

Er is nog geen volgend boek. Voor mijn gevoel moest ik trouw blijven aan De Judajaagster. Pas als dit boek goed op de wereld is gezet is er ruimte in mijn hoofd voor een nieuwe. Maar eerst ga ik vakantie vieren!

Janneke Heimweg geknipt 1Je kent de andere schrijfsters van Wij! Van Bohemen van de erotische verhalenbundel ‘Overgave’, die begin 2014 verscheen bij Uitgeverij Passage. Hoe was de uitstap naar het schrijven van een erotisch verhaal?

Heel spannend. Ik was vooral bezig met mijn oma’s, als zij het verhaal maar niet onder ogen zouden krijgen. Achteraf viel het heel erg mee. Het was erg leuk om met elkaar aan een boek te werken. Net als dat ik het heel leuk vind om nu als groep onze debuten te vieren.

In hoeverre is dit van invloed op het genre dat je nu schrijft?

Ik vraag me nu vaker af: zit er wel genoeg seks in het verhaal? Dat was ook eens het commentaar van een proeflezer, dat het allemaal niet te braaf moet worden. Lezers schijnen over seks te willen lezen.

Wat verwacht je van de status: gedebuteerd zijn?

Het is voornamelijk voor mijn eigen gevoel. Een boek uitgeven is toch een droom van mij. Als ik dat dan echt volbracht heb dan ben ik daar best een beetje trots op.


Wij van BohemenAlle artikelen over Wij! van Bohemen:

Meer over Contact van Jeannette Jansen-Kim  •  Interview met Jeannette Jansen Kim  •  Meer over Evenwicht van Jacqueline Coppens  •  Interview met Jacqueline Coppens  •  Meer over Slapen doen we morgen weer van Alice Bakker  •  Interview met Alice Bakker  •  Meer over De Judajaagster van Janneke Heimweg  •  Interview met Janneke Heimweg

Wij van Bohemen Boeken